replica horloges replica rolex

Toverdrankjes brouwen in De Alchemist

13 januari 2016 Kim Reactie(s)

De Alchemist

  • Aantal spelers: 2-4
  • Speelduur: 2 uur
  • Uitgever: The Game Master
  • Auteur: Matus Kotry

Deze keer een recensie waar ik echt naar uit heb gekeken om te kunnen schrijven. Over het spel De Alchemist, uitgegeven door The Game Master.

De Alchemist is wat je zou kunnen noemen een “bordspel 2.0”. Ik had al meerdere keren met de doos in mijn handen gestaan, omdat deze er werkelijk schitterend uit ziet (en ik hou van mooie spellen), maar om de één of andere reden ben ik nooit tot kopen over gegaan. En nu ik het spel eenmaal van binnen en buiten ken, heb ik spijt dat ik dat niet veel eerder heb gedaan!

In De Alchemist wordt gebruik gemaakt van een app. En in alle eerlijkheid, toen ik dat las werd ik niet gelijk enthousiast. Het fijne van bordspellen vind ik juist dat je even niet met tv of mobiel bezig bent, maar juist gezellig met elkaar aan tafel.  Maar jeetje, wat had ik het in dit geval fout!

Dit spel weet door de combinatie van het prachtige artwork, de opbouw van verschillende onderdelen (kom ik later op terug) en de app een sfeer neer te zetten die ik nog niet eerder bij een spel heb ervaren. Voor een momentje voelde ik me even een echte alchemist die padden en zwammen aan het mengen is in mijn eigen laboratorium. Hoe cool is dat?!

Hoe werkt het spel?

Het is onmogelijk om alle regels van De Alchemist hier samen te vatten, dus ik geef een wat kort door de bocht-uitleg om je het principe en het doel van het spel uit te leggen. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen: ga dit spel ervaren en als je echt graag alle regels wilt weten, verwijs ik je graag door naar Nox’s Spellenzolder op YouTube.  Die legt het hele spel in geuren en kleuren aan je uit!

De Alchemist is een ‘worker-placement game’ . Dat wil zeggen dat je op het speelbord kan kiezen voor verschillende acties en dat je per ronde kiest voor de acties die voor jou het handigst zijn, of die aansluiten bij jouw manier van spelen.

Een van de acties waar je uit kunt kiezen is om ingrediënten te gaan sprokkelen in het bos. Er zijn acht verschillende ingrediënten, onder andere padden, zwammen, veren en kraaienpoten. Vervolgens kan je twee van deze ingrediënten gaan mengen in je eigen laboratorium.

Wacht even… een eigen laboratorium?! Jazeker! Dat staat er echt.

Elke speler krijgt een eigen laboratorium met daarop een kokende ketel waar hij zijn ingrediënten in kan mengen. Aan jou de keuze of je het gebrouwen resultaat aan je gewillige student, die alles zal doen voor de wetenschap, laat proeven of dat je zelf een nipje neemt. Met alle mogelijke desastreuze gevolgen van dien….

En hier komt de app in beeld. Want 2 ingrediënten mengen doe je door op je app aan te tikken dat je (bijvoorbeeld) jouw student een toverdrank wil laten proeven om vervolgens de twee kaarten te scannen. Dit werkt ongelooflijk goed!
Vervolgens, als de goede ingrediënten zijn gescand, tik je op Bevestigen en verschijnt het resultaat van jouw twee ingrediënten. Dit resultaat is ofwel rood, blauw of groen en positief of negatief. Of hij is neutraal. (Zo kan het dus zijn dat je een blauw-negatief drankje maakt, of een rood-positief etc. ).

De resultaten van jouw combinatie zijn erg belangrijk is dit spel. Zodra je een drankje hebt gebrouwen geef je het resultaat gelijk aan in de resultatendriehoek in jouw laboratorium. Want uiteindelijk wil je er achter zien te komen uit welke compositie jouw ingrediënten bestaan en door te mengen kan je gaan deduceren waardoor er steeds minder opties over blijven.

Hier ga ik verder niet te diep op in, omdat je daarvoor beter een keer echt het spel kunt spelen en het anders voor nu onnodig ingewikkeld wordt. Maar het doel is dus om uiteindelijk van zoveel mogelijk ingrediënten er achter te komen uit welke compositie die bestaat, zodat je over dat ingrediënt een theorie kunt gaan publiceren.

Want ja, als je eenmaal bepaalde kennis hebt, mag daar natuurlijk ook wat tegenover staan! Al is het alleen maar een stukje aanzien van je mede alchemisten. Voor de publicaties is een speciaal, los, speelbord waarop je een theorie mag publiceren door bijvoorbeeld te zeggen: ‘De veer bestaat uit deze compositie!’.
Maar… spreek je wel de waarheid? Andere alchemisten mogen zich aansluiten bij jouw theorie als ze jou vertrouwen, maar ze hebben ook de mogelijkheid deze te ontkrachten. En wanneer jouw theorie niet blijkt te kloppen kost je dat veel reputatiepunten!

Laatste punt waar ik nog even kort op in wil gaan is de mogelijkheid om jouw drankjes te verkopen aan avonturiers. Elke ronde verschijnt er weer een nieuwe avonturier ten tonele die op zoek is naar drie verschillende toverdranken.

Als jij één van die drie kunt maken, dan kun je hem één van de gewenste drankjes aanbieden. Helaas kan niet iedereen een drankje verkopen. Spelers kunnen onderling concurreren door het geven  van korting. Degene met de gunstigste prijs-kwaliteit verhouding mag als eerste een drankje verkopen en de rest volgt op zijn beurt. Maar als jij maar 1 drankje kan maken en die is al door de eerste verkocht, gaat jouw beurt helaas voorbij.

Conclusie

Ik vind De Alchemist in ieder mogelijk opzicht een waanzinnig goed spel. Het voldoet om te beginnen aan mijn belangrijkste criterium, namelijk het esthetische aspect. Als een spel me qua uiterlijk niet aanspreekt, pak ik het gewoon minder snel uit de kast. En dit spel is zo schitterend vormgegeven, dat het een feestje is om het te spelen.

Het is ingenieus en complex. Zoals ik in het begin al zei, is dit een bordspel 2.0. Ik zou dit spel niet aan iemand aanraden die nog maar pas begint met bordspelen, maar voor de mensen die toe zijn aan een volgende stap is dit spel ultiem.  De app, met de geluiden die helemaal passen in de sfeer, geeft het spel tegen al mijn verwachtingen in juist het innovatieve en vernieuwende tintje. Daarbij draagt deze ook bij om helemaal in de sfeer te komen.

Wat ik ook zo sterk vind is dat het uitdaagt om diep na te denken, goed te kunnen deduceren, logisch verstand te gebruiken en soms je hersens te kraken. Na een lange werkdag waarschijnlijk dus niet het meest ideale spel, maar voor op een koude zondagmiddag meer dan perfect.

Belangrijk!
Binnenkort opent onze ‘Verhuur-pagina’ en wordt ook dit spel beschikbaar gesteld om te huren. Dit kan voor een dag, drie dagen of zelfs een hele week! Hou de site en onze Facebook -en Twitterpagina dus goed in de gaten!

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post