replica horloges replica rolex

the GAME

Recensie the GAME

6 december 2015 Pieter Reactie(s)

The GAME

  • Aantal spelers: 1-5
  • Speelduur: 20 minuten
  • Uitgever: White Goblin
  • Auteur: Steffen Benndorf

Tijdens één van onze bezoekjes aan een bordspel winkel stond ik te kijken bij het rek met de wat ‘kleinere’ spelletjes. Spellen als ‘Agricola’ en het ‘het Dorp‘ zijn fantastisch, maar af en toe een wat korter, luchtiger spel is ook wel eens lekker. Hoewel de verpakking van the GAME me niet echt aansprak vertelde de verkoopster mij dat het zou gaan om een zeer verslavend spel. Toch maar eens proberen dan…?

The GAME is een spel van Steffen Benndorf die ook verantwoordelijk is voor het (ook door White Goblin uitgegeven) dobbelspel Qwixx. In de basis is het een simpel kaartspel wat je met maximaal vijf spelers samen kunt spelen. Samen? Ja, samen: je speelt met z’n allen (of in je eentje) tegen het spel.

Het spelmateriaal is in tweeën te delen:  vier startkaarten:  twee met het getal 1 en een pijl omhoog en twee met 100 als getal en een pijl naar beneden erop.  Deze 4 kaarten worden naast elkaar op tafel gelegd. Naast deze 4 kaarten zitten er nog 98 andere speelkaarten in het doosje met een waarde van 2-99. Bij de start van het spel krijgt iedereen zes of zeven (ligt aan het aantal spelers) kaarten in zijn hand en dan kan the GAME beginnen. De overgebleven kaarten dienen als trekstapel.

Doel van het spel is om alle kaarten weg te spelen. Dit kan door kaarten op één van de vier stapels onder de startkaarten te leggen met eigenlijk slechts 1 regel in het achterhoofd: de kaart moet altijd hoger (bij de startkaarten met 1 en een pijl omhoog erop), of juist lager zijn dan de vorige kaart. Een kaart met getal 2 leg je dus onder de 1, en een kaart met bijvoorbeeld 95 leg je onder een startkaart 100, enzovoorts. Kaarten hoeven elkaar niet exact op te volgen. Een 96 kaart kan ‘gewoon’ opgevolgd worden door 89, maar dit kan dus wel problemen geven voor iemand die van plan was om 94 neer te leggen.

Zolang er nog kaarten op de trekstapel liggen, moet elke speler iedere beurt minimaal twee kaarten spelen, meer mag, minder niet. Na het spelen van de kaarten vul je je hand weer aan tot zes of zeven kaarten. Wanneer de stapel op is, hoeft iedereen speler slechts één kaart te spelen (en zijn of haar hand uiteraard niet meer aan te vullen). Het  is dus een kwestie van alle kaarten wegspelen, simpel toch? In de basis wel, echter: spelers mogen elkaar niet laten weten welke kaarten zij in de hand hebben. Elkaar hints geven, bijvoorbeeld of ze een bepaalde stapel met ‘rust’ moeten laten, mag wel.

Een interessante extra regel is er eentje die met het getal 10 te maken heeft. Heb je een kaart die 10 hoger of lager is dan een huidige kaart op tafel, dan mag je deze spelen. Dit kan de spelers weer wat extra ‘lucht’ geven. Wanneer er bijvoorbeeld 32 op de oplopende stapel ligt, dan mag je daar 22 opleggen, enzovoorts.

Het spel is uit wanneer alle kaarten op zijn of als er iemand tijdens zijn beurt geen kaart meer neer kan leggen. De ideale situatie is natuurlijk dat niemand meer kaarten over heeft, maar wanneer er 10 of minder kaarten over zijn, dan heb je het spel ook prima gespeeld. Wanneer je meerdere malen de ‘perfecte score’ gehaald hebt, kun je de regels nog wat verder aanscherpen door de regel in te stellen dat spelers minimaal drie kaarten per beurt moeten spelen.

Conclusie

Na Qwixx brengt Steffen Benndorf ons met the GAME opnieuw een verslavend spelletje. Het is een heerlijk spel om er even bij te pakken als je een kwartier / half uurtje tijd hebt. Ook voor degene die niet van complexe en uitgebreide spellen houden is the GAME een echte aanrader door de weinige en simpele regels die het spel heeft. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is de vormgeving. Deze vind ik niet echt bij het spel zelf passen, dat had wat mij betreft wel een stukje luchtiger en gezelliger gemogen. Al met al is the GAME een spel wat voor ontzettend veel mensen speelbaar is en ik durf te wedden dat niemand het bij één potje houdt. Dit spel schreeuwt om ‘nog een potje!’.

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post