replica horloges replica rolex

Tetris in een nieuw jasje… eh, kleedje

19 februari 2016 Kim Reactie(s)

Patchwork

  • Aantal spelers: 2
  • Speelduur: 30 minuten
  • Uitgever: 999 Games
  • Auteur: Uwe Rosenberg

In bordspellenland is de uitspraak hoe meer zielen, hoe meer vreugd zonder meer waar. Een goed gevulde tafel met gezellig gezelschap en een tof spel in het midden zijn een aantal basis-ingrediënten voor een zeer geslaagde avond.

Maar de ervaring leert dat die vrienden en familie ook allemaal nog een leven hebben buiten bordspellenland (gelukkig maar!) en dus zitten wij ook met regelmaat met zijn tweetjes aan tafel. Veel spellen zijn vanaf 2 spelers, maar worden pas écht leuk als je met meer spelers ben. En zodoende was de zoektocht naar een tof spel voor 2 spelers geopend!

Op ons Instagram account vroegen wij mensen om advies. En een veel gegeven suggestie was het spel Patchwork, in Nederland uitgegeven door 999 Games. Dus op bezoek in een gespecialiseerde bordspellenwinkel gingen wij op zoek naar dit spel en we vonden hem nog ook!

Maar… een quilt naaien… betalen met knopen… lapjes stof…lapjes leer…. het hart van mijn lieve man maakte op zijn zachtst gezegd niet bepaald een sprongetje (eerder een soort doffe neerwaartse plof).
En ikzelf kan nog niet eens een knoop aannaaien, dus het hele thema sprak mij ook niet bepaald aan. Dus verlieten we de winkel (uiteraard met minstens 4 andere spellen, ik bedoel… we waren er toch) zonder Patchwork. Vastbesloten om het spel dan maar uit ons hoofd te zetten.

Maar keer op keer kwamen we dit spel tegen en werden we gewezen op het goede spelmechaniek en het speelplezier voor 2 spelers. En dus “hakten wij de knoop door” (let op woordspeling).
Als zóveel mensen zeggen dat het goed is, zal er toch wel een kern van waarheid in zitten..?

En ja, die kern van waarheid bleek er inderdaad te zijn! Het spelmechanisme in het kort: Om de beurt krijg je de keuze uit drie verschillende lapjes stof die je mag kopen (met knopen… of course). Kies je ervoor om inderdaad zo’n lapje aan te schaffen plaats je die op je eigen dekentableau (speelbord) om uiteindelijk op Tetris-achtige wijze je tableau zo vol mogelijk te krijgen met jouw eigen unieke, spectaculaire quilt! Een beetje inzicht en tactiek zijn dus wel gewenst in dit spel!

Maar elk lapje kost je ook tijd, aangegeven met een zandloper op het lapje zelf, en die tijd ga je vooruit op het tijdsspoor. Elke keer als je op dat tijdsspoor voorbij een knoopje gaat, mag je het aantal knopen wat op de door jouw gekocht lapjes op je dekentableau staat aan je voorraad toevoegen. Waardoor je dus weer geld hebt om nieuwe lapjes te kopen! Hoera!

Je mag er in een beurt ook voor kiezen om géén lapje te kopen, maar in plaats daarvan alleen vooruit te gaan op het tijdsspoor en jouw pion voor die van de ander te zetten. Kom je daarbij voorbij een knoopje, heb je dus gelijk weer inkomsten binnen. Kom je voorbij een lapje leer? Dan is die direct voor jou! Deze zijn 1 bij 1 groot en kunnen dus op de open “enkele” vakjes neer worden gelegd. En dat is zo nu en dan erg handig!

Conclusie

Patchwork zal qua thema zeker niet iedereen aanspreken (dat begrijpen wij!), maar het spelmechanisme en het uiterlijk maakt veel goed. De verschillende lapjes in verschillende vormen zien er gewoon top uit en het spel is van een hoge kwaliteit.

Verder is het Tetris-principe ook erg leuk. Fijn ook dat je elkaar lekker kunt pesten door dat “perfecte lapje” net voor de neus van de ander weg te kapen.

Het is echt zo’n spel wat je er makkelijk bij pakt, mede omdat het maar maximaal 30 minuten duurt. Dat maakt de kans op een revanche partij ook weer groter (laten we eerlijk zijn, na een spel van 2,5 uur zeg je toch minder snel ‘Ik eis een rematch!’).

Patchwork is vermakelijk, simpel, tactischer dan je op het eerst gezicht zou denken en mooi uitgevoerd. Echt een aanrader voor de mensen die vaak met zijn tweeën spelen! Veel naai -en speelplezier ;)!

Bekijk hier ook de unboxing van het spel!

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post