replica horloges replica rolex

Recensie Qwixx

8 december 2015 Kim Reactie(s)

Qwixx

  • Aantal spelers: 2-5
  • Speelduur: 15 minuten
  • Uitgever: White Goblin
  • Auteur: Steffen Benndorf

Een leuk, snel, simpel, tactisch en toch ook nog spannend spel… Dat is waarschijnlijk de beste manier om Qwixx te omschrijven.

Ik kwam met dit spel in aanraking via mijn werk in de kinderopvang. Ik werkte die dag op een andere locatie met al wat oudere kinderen en die verzekerden mij ervan dat Qwixx een ontzettend leuk spel zou zijn. Veel meer aanmoediging had ik niet nodig dus ik ging gelijk aan de slag.

Wat ik sterk vind aan de kortere spellen van White Goblin is dat ze qua regels heel eenvoudig zijn, maar dat er ondanks de eenvoud van de regels toch nog een tactisch element bij komt kijken.

Het speloverzicht in het kort:

Je krijgt een blocnote, met daarop 4 rijen. De Rode en de Gele rij lopen van laag naar hoog (van 2 naar 12) en de Groene en Blauwe rij van hoog naar laag (van 12 naar 2). Die getallen moet je van links naar rechts weg gaan strepen door die getallen te gooien. Dat wil zeggen: Wanneer je eenmaal bij Rood de 7 hebt aangekruist, kan er geen kruisje meer komen bij de getallen 2 t/m 6. Bedenk dus goed wanneer je wel en niet wilt kruisen.

Je gooit met 6 dobbelstenen tegelijk, waarvan 2 witte dobbelstenen en 4 gekleurde (Rood, Geel, Groen en Blauw).

Eerst kijk je naar de som van de witte dobbelstenen. Dat getal mag je nu op een van je rijen wegkruisen. Let op: de som van de witte dobbelstenen mogen ook de andere spelers aankruisen op hun eigen blocnote!

Als je dat gedaan hebt (of niet, want het is niet verplicht) mag je 1 van de gekleurde dobbelstenen combineren met 1 van de witte dobbelstenen.

Bijvoorbeeld: Ik gooi met de witte dobbelstenen een 1 en een 5 en met de rode dobbelsteen gooi ik een 1. Dan kan ik de witte 1 en de rode 1 combineren en kan ik een 2 wegkruisen op mijn blocnote.

Wat ik persoonlijk heel sterk vind aan dit spel is dat ook de spelers die niet aan de beurt zijn nog steeds actief mee moeten blijven doen. Hierdoor ben je als het ware altijd aan de beurt!

Wees niet bang dat dit spel te kinderachtig zou zijn. Het is een perfect spel om de spelletjesavond mee te starten. Een soort warming-up voor een tot diep in de nacht durende spelletjesavond!

Maar ook voor kinderen vanaf een jaar of 8 is het een perfect spel!

Gerelateerde berichten

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post