replica horloges replica rolex

Op zoek naar het spook in l’Opéra

13 februari 2017 Kim Reactie(s)

Le Fantôme de l'Opéra

  • Aantal spelers: 2
  • Speelduur: 30 minuten
  • Leeftijd: 9+
  • Uitgever: Hurrican
  • Auteur: Bruno Cathala & Ludovic Maublanc

Het is het jaar 1881, Parijs, en de beroemde operazangeres La Carlotta treedt op in Opéra Garnier. Maar een serie van onverklaarbare gebeurtenissen (piepende deuren, vallende kandelaars en vreemde stemmen uit het niets…) duiden erop dat hier maar een ding aan de hand kan zijn: er is een spook in de Opera. La Carlotta wil zo snel mogelijk vertrekken en zal onder deze omstandigheden onder geen beding optreden. Kruip in de huid van het spook of de inspecteur en verjaag mevrouw Carlotta óf het spook…

Le Fantome de l’Opera is een fantastisch spel voor 2 spelers. Het ziet er waanzinnig uit wat bijdraagt aan de sfeer van het spel, het spelprincipe werkt als een tierelier en het vraagt om goed kunnen puzzelen en de tijd durven nemen  om goed na te denken.

Het doel van het spel is afhankelijk van de rol die je hebt. Ben je de inspecteur, dan is het doel om het spook te ontmaskeren zodat La Carlotta gewoon haar optreden zal doen. Ben je het spook, dan is je doel om La Carlotta te verjagen en natuurlijk om ervoor te zorgen dat de inspecteur je niet ontmaskerd!

In het Operagebouw lopen 8 mensen rond. Een van deze mensen is het spook en wie dit is weet logischerwijs alleen het spook zelf. Deze mensen mogen rondlopen door de verschillende ruimtes in de Opera en hebben allemaal zo hun eigen voordelen. Zo mag Meg Giry bijvoorbeeld gebruik maken van de geheime gangen, kan Joseph Buquet de lichten dimmen en kan Le Persan mensen met zich meenemen op zijn reis.

Je mag met een bepaald persoon door de Opera lopen zodra zijn of haar kaart wordt  omgedraaid. Deze kaarten komen in een ronde steeds per 4 vrij. En nadat de eerste 4 kaarten zijn gedraaid en de bijbehorende mensen hebben bewogen wordt elke ronde de volgende vraag gesteld: ‘Spook, kun jij je openbaren?’ .

Wanneer het spook in een kamer staat met andere mensen samen kan hij zich (vrij logisch lijkt me) niet openbaren.  Uitzondering op deze regel is dat wanneer het spook in de ruimte staat waar de lichten gedimd zijn, hij zich wél kan openbaren. Ook al staat hij hier met 7 anderen, hij kan toch niet worden gezien.
Wordt het spook niet gezien, is mevrouw La Carlotta opgelucht, dus blijft zij waar ze is

Wanneer het spook alleen in een kamer staat kan hij zich veilig openbaren (degene die het spook speelt geeft dan alleen aan: ‘Ja, ik kan mij openbaren’. Maar vertelt niet wie hij is). Wanneer dit gebeurd, schrikt mevrouw La Carlotta zich de tandjes en zet direct een aantal stappen richting de uitgang.

Tot nu toe helder? Mooi! Want nu komt het belangrijkste deel: Wanneer het spook zich onthuld heeft en er staan vier mensen bij elkaar in een verlichte kamer, dan weet je dus gelijk dat deze vier mensen het spook niet kunnen zijn! Denk daar even over na en lees verder als je kwartje valt…

*TING* Ah, daar viel je kwartje. Fijn, heel goed! Dan begrijp je nu dus ook hoe belangrijk het is, zowel als spook als inspecteur, om bepaalde mensen juist wel of niet bij elkaar in een kamer te krijgen! Op deze manier kun je als inspecteur steeds meer (of minder, als het spook zijn werk goed doet) verdachten wegstrepen. Wanneer je een verdachte van je lijstje weg kan strepen draai je zijn steen om naar de grijze kant. Deze speelt nog steeds mee, maar is zelf niet meer verdacht.

Le Fantome de l’Opera is dus zoals je zult begrijpen vooral een  tactisch spel waarbij je steeds goed na moet denken welke mensen je wel of niet  bij elkaar in een kamer zet. Wat het spel heel leuk maakt voor twee spelers is dat je hetzelfde spel speelt, maar allebei met een tegenovergesteld doel bezig bent. Zo kan je iedere keer wisselen van rol en blijft het spel zichzelf steeds vernieuwen.
Wij vinden Le Fantome behoorlijk verslavend. Het is thematisch zo mooi uitgewerkt, dat het een feestje is om het te spelen. Je waant je echt even in de Opera op zoek naar een spook. Daarnaast werkt het verschuiven in de kamers geweldig en hoe vaker je het speelt hoe beter je er in wordt en je bepaalde tactieken gaat (door)zien.

Voor twee spelers wat ons betreft een absolute aanrader!

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post