replica horloges replica rolex

Dominion: Intrige – Bouw je eigen koninkrijk!

30 december 2015 Kim Reactie(s)

Dominion: Intrige!

  • Aantal spelers: 2-4
  • Speelduur: 30 minuten
  • Uitgever: 999 Games
  • Auteur: Donald X Vaccarino

Dominion is zo’n spel wat we al verschillende keren hadden zien staan en vooral mij direct aansprak. Het zogenaamde “artwork” werd ik erg blij van en een kaartspel leek me een leuke toevoeging op de vele bordspellen die we al in de kast hadden staan.

Maar aangezien je het niet in je eentje kan spelen, was het nog even wachten tot ook mijn lieftallige wederhelft om was. En dat gebeurde ook! Zo belande de deck-building game Dominion: Intrige in onze kast.

Hoe speel je Dominion?

De eerste keer spelen is heel even inkomen, maar zodra je het concept doorhebt is het echt een hele simpele formule. Er zijn 3 verschillende soorten kaarten, te weten:

  • De geldkaarten: Koper, Zilver en Goud
  • De overwinningskaarten: Landgoed (1 pt), Hertogdom (3 pt) en Provincie (6 pt)
  • 25 verschillende Koninkrijkkaarten

Doel is om gedurende het spel zoveel mogelijk overwinningspunten te scoren.

Elk spel kies je uit de 25 stapels Koninkrijkkaarten er 10 uit, waarmee je dat potje gaat spelen. Doordat je elke keer weer 10 andere soorten kaarten pakt heb je ook steeds verschillende combinaties, wat elk potje weer anders maakt dan de vorige. Je kan dus niet met een en dezelfde tactiek het volgende potje Dominion in gaan. Elk potje vraagt weer om een eigen strategie, afgestemd op de 10 koninkrijkkaarten waar voor is gekozen.

Het spelprincipe is als volgt: je start met 10 kaarten, waarvan 7 koper en 3 landgoederen (de eerste 3 punten krijg je dus al cadeau, dat is dan wel weer aardig). Deze schud je door elkaar en vormen je trekstapel.

Elke beurt trek je de bovenste 5 kaarten van je trekstapel en met die 5 kaarten moet je het die beurt dan ook doen. Je kiest als eerste een actiekaart (mits je die in je hand hebt – in het begin heb je nog geen actiekaarten, die moeten nog gekocht worden) en voert die actie uit zoals beschreven. Daarna mag je nog met het geld wat je in je hand hebt een aanschaf doen. Klaar? Dan leg je al de kaarten die je nog in je hand had en alle kaarten die je net eventueel gebruikt/ gekocht hebt op je aflegstapel. Je blijft dan dus met “lege handen” achter. Voor de volgende beurt pak je weer 5 nieuwe kaarten van je trekstapel.

Op een gegeven moment kun je van je trekstapel geen kaarten meer pakken, omdat deze op is. Dan schud je je aflegstapel en die vormt dan weer je nieuwe trekstapel. Op dat moment komen dus ook je eerder gekochte kaarten in je kaartendeck terecht.

En zo ga je door, totdat je koninkrijk steeds groter word (en je kaartenstapel dus steeds dikker). Het spel stopt zodra alle provincies verkocht zijn óf wanneer er 3 stapels koninkrijkkaarten op zijn. Dan is het nog een kwestie van punten tellen en klaar is het spel.

Conclusie

Dominion is een heel toegankelijke deck-building game, wat wil zeggen dat je je kaartendeck uitbreidt door verschillende aankopen te doen. Het leuke aan Dominion is dat er talloze combinaties van kaarten mogelijk zijn waardoor elk potje uniek is. En om de mogelijkheden nog eens flink te vermenigvuldigen zijn er talloze uitbreidingen van Dominion beschikbaar, meestal in een bepaald thema, die allemaal in combinatie met elkaar te spelen zijn. Nadeel vind ik zelf dat alle dozen even groot zijn, of je nou het basisspel koopt (keuze uit 2 varianten) of een uitbreiding. Dus een beetje kastruimte is dan wel handig!

Sowieso is ruimte wel een dingetje, want je tafel ligt als je Dominion speelt goed vol. Tien stapels met Koninkrijkkaarten, drie stapels met Geld, drie stapels met Overwinningskaarten en nog een stapeltje Vloekkaarten (geven -1 punt bij de eind-telling). Dus 17 stapels kaarten op je tafel, dat vult lekker zullen we maar zeggen!

Ik kan Dominion iedereen aanraden. Er zit veel tactiek is, ziet er werkelijk schitterend uit en is heel toegankelijk voor de beginnende speler en voor de mensen die Magic: The Gathering toch echt een stap te ver vinden.

Veel plezier met het bouwen van jouw eigen Koninkrijk!

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post