replica horloges replica rolex

King of Tokyo: be a monster… be a king!

17 mei 2016 Kim Reactie(s)

  • Aantal spelers: 2 - 6
  • Auteur: Richard Garfield

King of Tokyo is een last-minute aanschaf van onze laatste vakantie geweest. We hadden er al zo vaak mee in onze handen gestaan, dat we dachten: oke, nu moet hij toch echt een keertje mee. En daar hebben we geen spijt van gekregen!

Dit spel van Richard Garfield (met zo’n naam verdien je het ook dat je spel gekocht wordt) heeft alles. Buiten dat het ontzettend grappig is, is het ook spannend en zit er zowel een geluks -als een strategische factor in. Daarbij duurt het niet heel lang en is het gemakkelijk uit te leggen.

Het idee is als volgt. Iedere speler kiest een monster. Dit is al een feestje op zich vanwege de heerlijk bizarre namen die ze hebben meegekregen. Probeer je bij het lezen van een aantal van deze namen even een diepe stem door een luidspreker voor te stellen: Giga Zaur! Meka Dragon! Kraken! En natuurlijk… Cyberrrrr Bunnyyy!

Per monster krijg je een eigen speelbordje met 2 tandwieltjes, waarmee je aan de ene kant je punten bij kan houden en aan de andere kant je levens. Wie het eerst bij 20 punten is, wint het spel. Of, als al je medespelers dood zijn, win je ook. Heel verrassend…

Verder krijg je ook een groot karton met daarop jouw monster afgebeeld, die je in een houdertje zet waardoor je deze in al zijn indrukwekkendheid rechtop kunt tentoonstellen.

Het is een spel met dobbelstenen welke je 3x mag gooien. In deze 3 worpen mag je dobbelstenen sparen en/of opnieuw gooien (denk aan yathzee). Op deze manier verzamelen je punten (1en, 2en en 3en), energieblokjes (bliksem), levens (hartje) of val je andere monsters aan (klauw).

2016-05-17_12_05_51

De punten heb je nodig om op 20 overwinningspunten te komen. Met de energieblokjes kun je speciale krachtenkaarten kopen, waarvan sommigen een permanent effect hebben en anderen eenmalig kunnen worden gebruikt. Met de hartjes kun je jezelf weer oplappen als je bent aangevallen door de andere monsters. En met de klauw val je dus andere monsters aan. Hoe meer klauwen je gooit… hoe meer levens zij verliezen.

Maar wat heeft Tokyo er dan mee te maken?

Er is 1 speelbord, met Tokyo City en Tokyo Bay (die laatste gebruik je alleen bij 5-6 spelers). Wanneer het eerste monster een klauw gooit gaat deze Tokyo in (hij wordt dan dus tijdelijk de King of Tokyo). Wanneer deze speler klauwen gooit, worden alle spelers buiten Tokyo aangevallen. Gooit een speler die buiten Tokyo staat klauwen, wordt alléén degene in Tokyo aangevallen. Verder mag je, als je in Tokyo staat, jezelf niet genezen. Maar je krijgt wel 2 overwinningspunten voor elke ronde die je in Tokyo start. Het heeft dus zo zijn voor -en nadelen om King of Tokyo te zijn. Mocht je eruit willen, kan dit alleen wanneer je bent aangevallen door een van je medespelers… eh monsters! Op het moment dat jij er dan voor kiest eruit te stappen, moet deze speler Tokyo in.

Het is dus een spel met veel risico’s en keuzes, maar deze worden wel mede beïnvloed door hoe aardig de dobbelstenen voor je zijn. Als je nog maar 1 leven hebt en je gooit maar geen hartjes, dan weet je dat je de volgende ronde hoogstwaarschijnlijk niet zult overleven. Het leven van een monster gaat niet altijd over rozen…

Conclusie

King of Tokyo is een lekker opwarmertje voor een gezellige spellen avond. Het spelprincipe is simpel, het ziet er mooi en grappig uit en leidt gegarandeerd tot een hoop lol. Het is een spel vanaf 8 jaar, dus ook leuk met kinderen in de basisschool leeftijd. Het thema zal, in ieder geval de jongens, zeker aanspreken!

Mocht je het spel  eens willen bekijken in een handige, maar vooral grappige video, check dan zeker deze aflevering van TableTop!

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post