replica horloges replica rolex

Bordspellen zijn er voor iedereen

16 december 2015 Kim Reactie(s)

Ik hoor nog al eens mensen zeggen ‘ik hou niet van spelletjes, ik heb er niks mee’. Vaak zijn dit mensen die nog vastzitten in een stuk jeugdtrauma waar ze “altijd” verloren met Mens erger je Niet en met Ganzenborden standaard vlak voor de finish hun gans zagen sneuvelen. En uiteindelijk vloog er dan een bord door de lucht en zat iedereen die avond chagrijnig aan tafel in zijn eten te prakken.

Eerlijk is eerlijk, dat doet je plezier in spelletjes meestal geen goed.

De tijd waar we enkel en alleen maar spellen hadden met pionnetjes en een hele hoge geluksfactor is echter al lang voorbij. De laatste jaren zijn er ontzettend veel nieuwe spellen uitgekomen, die alleen al qua complexiteit en vormgeving niet meer in de buurt komen bij ‘Good Old’ Mens erger je Niet.

En er zijn nu ook veel meer soorten spellen. In deze blog neem ik jullie mee op een reis langs een aantal verschillende type spellen die momenteel op de markt zijn. Laat het je helpen om gerichter te kunnen gaan zoeken naar het “ideale spel”, zowel voor jezelf als voor die niet tegen zijn verlies kunnende zwager.

Role-playing games
De naam zegt het al. In dit type spel speel/ heb/ ben je een bepaalde rol. En vanuit die rol beschik je over bepaalde voordelen die de andere spelers niet of net even anders hebben. Bijvoorbeeld in het spel ‘Machiavelli‘ van 999 Games speel je in rondes en kies je elke ronde weer een nieuwe rol. Zo ben je het ene moment een Moordenaar (en vermoord je een van de andere rollen) en het volgende moment ben je een Koopman of een Dief.

In het spel ‘Mice and Mystics‘ kies je aan het begin van het spel een van de muizen als wie jij het spel speelt. En iedere muis heeft zo zijn eigen voordelen. Grappige toevoeging is de “overbodige” informatie die je krijgt, puur om wat meer in je rol te kunnen kruipen.

Coöperatief
Coöperatieve spellen zijn ideaal voor mensen die niet tegen hun verlies kunnen. Je speelt namelijk samen tegen het spel, dus je wint óf verliest samen. En samen verliezen is toch net wat minder vervelend dan alleen. Coöperatieve spellen lenen zich ook voor mensen die graag samenwerken/ overleggen.

In ‘The Game‘ bijvoorbeeld moet je samenwerken om het spel tot een goed einde te brengen.

Strategische spellen
Ook erg populair: het type spellen waarvoor je tijdens het spelen voor een bepaalde strategie moet kiezen. Leuk voor de denkers en voor mensen die houden van een wat langer durend spel. ‘Kolonisten van Catan‘ is hier een goed voorbeeld van, zeker wanneer je met uitbreidingen als ‘Steden en Ridders‘ aan de slag gaat. Ook ‘Het Dorp‘ heeft een grote strategiefactor.

Het voordeel van deze spellen vind ik persoonlijk dat hoe groter de strategiefactor is, hoe kleiner (of minder belangrijk) de geluksfactor wordt. Nou blijft het natuurlijk zo dat je bij Catan maar moet hopen dat jouw getallen worden gegooid en je daardoor aan je grondstoffen komt, maar ook de keuze voor een locatie van je huisje en de stappen die je daarna zet zijn mede bepalend voor het verloop van het spel.

Strategische spellen zijn nu veel op de markt, dus de keuze is reuze!

Deck-building game
Een deck-building game wil zeggen dat je zelf kiest voor het beste deck kaarten. Het bekendste voorbeeld hiervan moet toch wel ‘Magic The Gathering‘ zijn. In dit spel stel je zelf je eigen kaarten-verzameling samen om mee te spelen en kies je voor de meest gunstige/ beste bij jou passende combinaties. Je kan hierbij dan bijvoorbeeld kiezen voor een aanvallend of juist verdedigend deck. Sommigen kiezen weer eerder voor alle kaarten van een bepaalde kleur (kleur staat in dit geval ook voor type), andere weer voor een combinatie van verschillende kleuren. Van Magic komen er nog steeds nieuwe kaarten uit om je deck aan te vullen en/of te verbeteren en om aan te geven hoe populair het spel is: de duurste Magic-kaart ooit (Black Lotus) kost je een slordige 30.000 dollar…

Een ander voorbeeld, dat eerlijk gezegd meer in mijn persoonlijke straatje past, is ‘Dominion‘. Voordat je gaat spelen kies je uit de 25 stapels kaarten die je bij het spel krijgt er 10 uit waarmee je dat potje gaat spelen. Tijdens het spel kies je steeds 1 kaart uit die 10 stapels kaarten en bouw je je eigen deck zo sterk en divers mogelijk op. Doordat je ieder potje weer opnieuw kiest met welke kaarten je gaat spelen is ieder potje ook weer anders. Dat maakt het elke keer opnieuw spannend en zorgt er ook voor dat je steeds je strategie aan moet passen.

Kort vs. lang
Als ik voor mij persoonlijk spreek: ik kan makkelijk een complete zondag vullen met spellen. Het jaarlijkse monopoly-zondagmiddagje en de avondvullende Catan-avonturen met mijn familie zijn daar een goed voorbeeld van.

Daarentegen vind ik het ook weleens lekker om gewoon “effe een spelletje te doen” en dus niet gelijk 3 uur aan tafel te hoeven zitten. Gelukkig is er tegenwoordig een immens groot aanbod van beide werelden.

Wat ik zelf een erg sterk spel in deze richting vind is ‘Eight minute empire‘. Een soort Risk maar dan in 8 minuten. Toch spannend en strategisch, maar niet gelijk avondvullend. Ook Qwixx is zo’n spel wat je lekker weg speelt in een vrij half uurtje.

Actief
Voor de mensen die nooit stil kunnen zitten en gewoon “lekker bezig willen zijn” is er tegenwoordig een goed aanbod. Een van mijn persoonlijke favorieten in dit segment moet toch wel ‘Halli Galli’ zijn. Het principe: Om de beurt een kaart opleggen en zodra er precies 5 van dezelfde soort liggen zorgen dat je als eerste belt. Al vrij snel wordt het een hysterisch geheel en ik ken niemand bij wie de bel het ook daadwerkelijk nog doet, omdat die na het eerste potje al kapot is geramd.

In hetzelfde straatje is nu ook ‘Speed Cups‘ op de markt gebracht. Een kaartje laat zien in welke volgorde je de gekleurde bekertjes neer moet zetten en ook hier geeft de eerste die klaar is een ram op de bel.

Laat bovenstaande informatie je informeren om het rijk der spellen weer eens of nog meer te gaan verkennen. Er is voor ieder wat wils en het is zoveel gezelliger dan avonden lang zwijgend naast elkaar televisie te kijken. Hapje en drankje erbij… en spelen maar!

Reacties

Lees ook

Vorige post

Volgende post