Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in D:\appdata\IIS\vhosts\bordganzen.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 1942
Recensie Mice & Mystics - Kleine muizen, grote daden in Mice & Mystics
Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in D:\appdata\IIS\vhosts\bordganzen.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 1942

Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in D:\appdata\IIS\vhosts\bordganzen.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 1942

replica horloges replica rolex

Kleine muizen, grote daden in Mice & Mystics

4 maart 2016 Kim Reactie(s)

Mice & Mystics

  • Aantal spelers: 2-4
  • Speelduur: 90 - 120 minuten
  • Uitgever: Plaid Hat Games
  • Auteur: Jerry Hawthorne

De eerste keer dat wij het spel Mice and Mystics zagen was in een bordspellenwinkel in Utrecht (daar zitten er gewoon vier op een rij en ze lopen allemaal als een trein! Een echte bordspellen-stad dus). Manlief trok het spel uit het rek, we zagen de achterkant, keken elkaar aan en wisten gelijk: dit moeten we hebben! Helaas viel de prijs wat…ehm… hoog uit, dus kwam hij op onze, veel te lange, wishlist te staan.

Een maand later waren wij 2 jaar getrouwd en wist ik wat te kopen voor mijn lieftallige husband. En zo werd Mice and Mystics op 20 september 2015 aan onze spellen collectie toegevoegd.

Mice and Mystics is een zogenaamde role-playing game (RPG voor de kenners), wat wil zeggen dat je in de huid van een karakter kruipt en als dat karakter het spel beleefd en speelt. Ieder karakter heeft zijn eigen sterke en zwakke punten waar je rekening mee moet houden bij het samenstellen van je team. Dit doe je samen met de andere spelers, want M&M is een coöperatief spel. Je speelt dus samen tegen het spel. Verliezen of winnen doe je dus samen.

Het hele spel draait om een lang, avontuurlijk en geheimzinnig verhaal. Ja, je leest het goed: een verhaal! In de doos vind je het Storybook met daarin 10 hoofdstukken. Elke keer dat je M&M speelt kun je een hoofdstuk kiezen en die uit proberen te spelen. Ieder hoofdstuk biedt je het decor voor een potje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. In één keer het hele boek uit willen spelen is dus wellicht wat ambitieus.

Het verhaal

20160304_095407Mice and Mystics vertelt het verhaal van een groep dappere helden die de koning proberen te redden uit de handen van de kwaadaardige Vanestra. Maar tijdens hun plannen worden zij betrapt en door haar in de cel gegooid. Gelukkig is er onder de gevangenen een tovenaar, Maginos, die de groep helden omtovert tot muizen zodat ze kunnen ontsnappen en alsnog de koning kunnen redden. Helaas krijgt Vanestra hier lucht van en tovert haar wachters om tot ratten, die onze helden het hele verhaal op de hielen zitten…

 

“Leader of the gang” is de dappere Prins Collin, die er alles al aan doet om zijn vader te redden. Hij wordt tijdens zijn missie vergezeld door Nez met zijn sloophamer, Tilda met genezende krachten, de boogschutter Lily, mysticus Maginos en de dief Filch. Deze laatste bevond zich bij hen in de cel op het moment dat Maginos zijn betovering uitsprak en had weinig andere keus dan zich bij het bonte gezelschap aan te sluiten.

Goed, we hebben een verhaal met helden en slechteriken, maar hoe zorg je ervoor dat de helden de koning redden?

Elk hoofdstuk uit het verhaal heeft een eigen ‘setup’ (opstelling). Dit begint bij het neerleggen van de benodigde, prachtig gedetailleerde,  tegels die het speelveld van het hoofdstuk voor moeten stellen. Deze tegels kunnen verschillende ruimtes rondom en in het kasteel voorstellen. Zo kun je denken aan de kerkers zelf, de keuken, of de gangen diep onder de grond van het kasteel. Nadat de locatie duidelijk is kiest iedere speler een karakter waar hij of zij mee wil spelen. Soms wordt er aangegeven welk karakter er sowieso deel moet nemen aan het hoofdstuk omdat deze een rol heeft in het verhaal dat in dit hoofdstuk wordt verteld. Het team helden bestaat altijd uit vier karakters. Wanneer je M&M met twee spelers speelt, is elke speler dus verantwoordelijk voor twee helden, dubbel plezier dus.

Iedere muis heeft zijn eigen bijbehorende kaart waarop staat met hoeveel dobbelstenen je mag aanvallen/ verdedigen (hoe meer hoe beter), hoe wijs jouw muis is en hoe snel hij kan lopen. Verder is iedere muis in het bezit van zijn eigen standaarduitrusting die je nog wat extraatjes kan bieden in de vorm van aanval en/of verdediging.

Tegenstanders die je tegen kunt komen lopen uiteen van ratten tot een spin en van kakkerlakken tot een gigantische duizendpoot.  Ieder van deze karakters heeft zijn eigen aanval -en verdedigingskracht. Een kakkerlak is gemakkelijk te verslaan, een duizendpoot vergt wat meer werk.

Behalve deze ‘standaard’ tegenstanders is er ook nog kasteel kat Brodie. Zodra Brodie in het spel komt is het punt om met zijn allen te gaan huilen en in een hoekje te kruipen aangebroken. Tenzij het gezelschap gedurende het spel kattenkruid heeft gevonden, is hij ongelooflijk moeilijk te verslaan. Gelukkig zul je hem alleen tegenkomen in de keuken en eetkamer en blijft hij ver uit de buurt van het riool en alle ondergrondse paden waar je langs komt.

Een speelronde
Een speelronde in het kort (omdat “in het lang” minstens twee blogs zou behelzen):

De volgorde van spelen wordt op het Initiative Track bepaald. Dit spoor bevat voor ieder karakter (inclusief tegenstanders) dat op het speelbord aanwezig is een kaartje. Iedere nieuwe locatie worden de kaarten opnieuw geschud en wordt er een nieuwe spelvolgorde bepaald.

Logischerwijs gaat het eerste karakter in de rij (laten we even zeggen dat dit Collin is) aan de slag. Een speler mag per beurt twee acties uitvoeren. Eén daarvan is altijd (wanneer je dit wilt) lopen. Dit doe je door met één dobbelsteen te gooien. De dobbelstenen in M&M zijn multifunctioneel en bevatten behalve verschillen symbolen ook getallen. Voor het lopen kijk je alleen maar naar het getal.

Behalve voor lopen kan een karakter ook kiezen voor verschillende andere acties zoals aanvallen of zoeken. Ook voor het zoeken wordt er met één dobbelsteen gegooid en bij een gunstige worp mag er een nieuw item toegevoegd worden aan de persoonlijke voorraad van het karakter. Een mooi stukje samenwerking zorgt ervoor dat je de gevonden items mag uitwisselen met andere karakters.

Een actie die je een stuk vaker uit zal moeten voeren is het aanvallen van een tegenstander. In het geval van Collin, die drie aanvalspunten (hij heeft standaard al twee aanvalspunten en heeft Collin’s Sword in zijn standaarduitrusting, die zorgt voor +1) heeft, rolt de speler met drie dobbelstenen.

Bij het aanvallen tellen de zwaarden voor een aanvalspunt. Ook het gooien van een kaas symbool is gunstig. Stukken kaas kun je toevoegen aan de voorraad van het karakter. Deze kunnen later gebruikt worden voor het inzetten van speciale krachten. Wanneer er 2 zwaarden gegooid zijn,  betekent dat het karakter zijn tegenstander twee keer geraakt heeft.

De tegenstander geeft zich natuurlijk niet zomaar gewonnen. Na het aanvallen gooit de speler links van de aanvaller voor de tegenstander. In het geval van bijvoorbeeld een kakkerlak wordt er met één dobbelsteen gegooid, want kakkerlakken hebben maar één verdedigings punt tot hun beschikking. Dit betekent dat ze sowieso al niet meer kunnen winnen, want al zouden ze één schild gooien, zijn ze nog steeds één keer geraakt wat genoeg is om verslagen te worden. Maar als zij kaas gooien, komt deze in het Kaaswiel. En zodra deze vol zit  (6 stukken kaas)komt er een grotere tegenstander…en dat wil je niet…

Na alle actie is het volgende karakter op het Initiative Track aan de beurt.

Hoe je een hoofdstuk wint staat beschreven in het verhaal. Uiteraard kan het ook voorkomen dat de dobbelstenen wat minder gunstig zijn en dat alle muizen gevangen zijn genomen. In dat geval heb je verloren en moet het hele hoofdstuk opnieuw gespeeld worden om verder te komen in het verhaal. Dat wil zeggen… als je het “eerlijk wilt spelen”. Er zal niemand zijn die je hierop controleert ;)..

Conclusie

Mice and Mystics is een prachtig, doordacht spel. Laten we beginnen met de sfeer die wordt neergezet. Doordat je ieder hoofdstuk begint met het lezen van een gedeelte van het verhaal kom je alweer helemaal in de juiste stemming. Daarbij zeg je binnen no-time ‘Nu is Maginos aan de beurt!’ i.p.v ‘Nu is Kees’. Dat zegt voor mij al veel over hoe goed je in het spel wordt gezogen.

Wat hier natuurlijk ook aan bijdraagt is het werkelijk geniale artwork. Alles ziet er zo mooi uit, dat zelfs al is dit spel onbeschrijflijk ingewikkeld je het gewoon moet spelen! Ik heb recent zelfs de volledige spelregels uit het Engels naar het Nederlands vertaald, omdat ik het zo graag helemaal wilde snappen! Dat doe je niet als je een spel “wel aardig” vindt…

20160221_212829

En zo ziet je tafel eruit tijdens een potje Mice and Mystics ;)…

Mice and Mystics is geen spel dat je gemakkelijk wint. Je moet er echt hard voor werken met zijn allen duidelijke tactiek besprekingen houden. Juist dat het zo lastig is, maakt het zo leuk om te winnen! Je hebt dan echt een teamprestatie geleverd.

Verder staat het garant voor een avondje veel lol en lachen. Want hoe frustrerend is het als je voor de ratten continu fantastisch gooit (voor hun dan…) terwijl je eigen muisje langzaam wordt afgeslacht omdat je maar geen schilden gooit.

Mice and Mystics staat zonder twijfel in onze Top 3 spellen. Het is ingenieus, vernieuwend, spannend, sfeervol én biedt je de gelegenheid je eigen speelfiguren te schilderen! Hierover volgt later nog een aparte blog! De speelfiguren worden lichtbruin geleverd en kan je vervolgens zelf gaan schilderen met minuscule kwastjes en penseeltjes. Zoals op de foto’s te zien is hebben wij dit ook gedaan en dat voegt zó veel toe aan het speelplezier!

Wil je een goed en compleet beeld van hoe het spel gespeeld wordt? Bekijk dan hier de aflevering van Tabletop! Leerzaam en bovenal bijzonder komisch!

Reacties

Lees ook


Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in D:\appdata\IIS\vhosts\bordganzen.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 1942

Vorige post


Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in D:\appdata\IIS\vhosts\bordganzen.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 1942

Volgende post